Dat ze niet vies zijn van een uitdaging is het minste wat je kan zeggen van de mastacrobaten van Collectif Sous le Manteau. De groep bestaat uit zeven acrobaten, drie vrouwen en vier mannen van zes verschillende nationaliteiten, opgeleid in zes verschillende circusscholen. Wat hen bindt is hun passie voor Chinese mast en de gedeelde uitdaging van een collectieve creatie rond die vaak erg individuele discipline. Voeg daar een opstelling met zeven masten en een muzikant aan toe en je krijgt een vaag idee van de omvang van hun ambitieuze project ‘Monstro’. Première op 17 januari 2019 in het Franse Cirque-théâtre d’Elbeuf.

CircusMagazine sprak met twee leden van het collectief, u vermoedelijk niet onbekend: Jesse Huygh, een klassepaard uit de Ell Circo D’ell Fuego-stal, opgeleid aan de Brusselse Ecole Supérieure des Arts du Cirque en daarna onder meer werkzaam bij gezelschappen als Cirque Éloise (CA), No Fit State (UK) en Circa (AUS). En Benjamin Kuitenbrouwer, Monki voor de vrienden en voor alle anderen eigenlijk ook, een vrucht van wijlen jeugdcircus Elleboog (NL), die na zijn studie aan de Rotterdamse circusopleiding Codarts een solovoorstelling maakte en werkte voor TENT Circustheater Producties. Hun pad kruiste aan Codarts, waar Jesse Monki’s mastdocent was, en nu leggen ze een deel van hun parcours samen af binnen het Franse Collectif Sous le Manteau.

Hoe kwam het collectief tot stand?
Jesse Huygh: “Op de Extreme Convention van 2016 kreeg ik carte blanche van de organisatoren om een creatie op poten te zetten die gespeeld zou worden op het Atlas Festival. Ik zat al een tijdje met het idee om veel mastacrobaten samen te brengen en te zien wat daar uit zou komen en dit was de perfecte gelegenheid. Monki en Valia (Beauvieux, red.) boden zich aan om mee te denken en te organiseren en zo was de eerste stap gezet. We zijn beginnen rondbellen en kregen nog negen extra mastacrobaten in Antwerpen. Na een weekje experimenteren brachten we een stuk van dertig minuten, dat goed onthaald werd en achteraf bekeken dus de allereerste aanzet was tot de creatie van Monstro. Van die twaalf acrobaten van toen zitten er trouwens nog vijf in het huidige collectief en ook onze muzikant Simon Toutain was er toen al bij.”
Benjamin Kuitenbrouwer: “Een paar maanden daarna kregen we via Valia een gelijkaardige kans op een Frans festival, waar we het experiment overdeden met een nieuwe groep mastacrobaten en waar ook weer enkele leden van het huidige collectief uit voortkwamen.”

Lees verder op www.circuscentrum.be