Halles-Les ballets C de la B, Muziekcentrum De Bijloke, Spectra Kaori Ito Creation
Halles-Les ballets C de la B, Muziekcentrum De Bijloke, Spectra Kaori Ito Creation

Les ballets C de la B, Muziekcentrum De Bijloke, Spectra Kaori Ito Creation

ASOBI

Dans

Kaori Ito inspireert zich op de films van Cocteau en op het decor van de love hotels om een decadente wereld te scheppen. Twee koppels geven zich, voor een reusachtige spiegel, geleidelijk aan over aan het genot. De temperatuur stijgt en het publiek kijkt samenzweerderig toe…

----

Kaori Ito studeert sinds de leeftijd vijf jaar klassiek ballet bij Meester Takagi Syuntoku in Tokyo. Op haar achttiende wordt ze door Ryouichi Enomoto uitgeroepen tot beste jonge danseres en choreografe.

In 2000 gaat Kaori Ito naar de Verenigde Staten om toegelaten te worden aan het Purchase Col-lege, State University of New York. Terug in Japan, in 2003, behaalt ze een diploma in sociologie en educatie aan de Sint-Paul Universiteit van Tokyo. In datzelfde jaar krijgt ze een beurs en ver-trekt opnieuw naar New York in het kader van het ‘Japanese Government Overseas Program for Artists’. Ze studeert er aan het Alvin Ailey Dance Theatre. Van 2003 tot 2005 danst ze de hoofdrol in IRIS van Philippe Decouflé en vervoegt ze het Ballet Preljocaj (Centre Chorégraphi-que National d’ Aix-en-Provence) van Angelin Preljocaj voor Les 4 saisons. Vervolgens, in 2006, danst ze bij James Thiérrée in Good Bye Umbrella en zet de samenwerking met hem verder voor Raoul en Tabac Rouge.

In 2008 maakt Kaori Ito haar introductie in de filmwereld en wordt assistente van Sidi Larbi Cherkaoui voor zijn film Le bruit des gens autour met Léa Drucker. Als solo-danseres werkt ze op-nieuw met Larbi samen in een opera van Guy Cassiers, House of the Sleeping Beauties. Nog in dat-zelfde jaar gaat haar eigen productie Noctiluque in première in het Théâtre van Vidy-Lausanne. Ze engageert zich eveneens voor de choreografie van Looking for Mister Castang van Édouard Baer.

In 2009 danst Kaori Ito in haar eigen creatie Solos, die ze hercreëert voor de biennale van Lyon in 2012. In 2010 ontstaat Island of no memories tijdens de wedstrijd ‘(Re)connaissance’, die daar ook de eerste prijs wint. De voorstelling wordt geselecteerd voor het project MODUL-DANCE van EDN (European Dancehouse Network), waardoor Kaori Ito de kans krijgt gedurende twee jaar eigen werk te creëren.

In 2011 werkt ze als choreografe en danseres samen met Denis Podalydes in Le Cas Jekyll 2. Daarna zet ze de samenwerking met Podalydes verder als choreografe voor le Bourgeois Gentil-homme van Molière en L’homme qui se hait van Emmanuel Bourdieu. De samenwerking krijgt nog een vervolg met de voorbereiding van Lucrèce Borgia van Victor Hugo voor de Comédie Françai-se. Met Plexus, een solo gecreëerd in 2012 in het Théâtre Vidy-Lausanne, wijdt Aurélien Bory een portret aan Kaori Ito, waarvan Kaori Ito ook de choreografie mee uitschrijft.

Na haar samenwerking met les ballets C de la B als danseres in Out of Context-for Pina (2010) van Alain Platel, werkt Kaori Ito momenteel aan een nieuwe voorstelling voor les ballets C de la B: Asobi.

Chorégraphie, mise en scène : Kaori Ito | Dansé, créé par : Csaba Varga, Jann Gallois, Kaori Ito, Peter Juhasz | Composition musicale : Guillaume Perret, Marybel Dessagnes | Musique : SPECTRA (Jan Vercruysse, Kris Deprey, Pieter Jansen, Bram Bossier, violoncello (NN), Luc Van Loo & Frank Van Eycken) sous la direction de Filip Rathé et Guillaume Perret.


Production : les ballets C de la B | Coproduction : Muziekcentrum De Bijloke (Gent) | SPECTRA | TorinoDanza | Théâtre National de Chaillot (Paris) | Theater im Pfalzbau (Ludwigshafen) | La Rose des Vents (Villeneuve d’Ascq), Les Théâtres de la ville de Luxembourg

Related events