Les Halles (default image)

Les Halles de Schaerbeek — Brussel —

Splash timer
21 & 22.03.20

Juventud

Nicanor de Elia

80’

Data

Zaterdag 21 maart 2020 21:00
Zondag 22 maart 2020 15:00

Juventud, dat een ode is aan de fysieke vrijheid, vindt het « dans-jongleren » uit.

De bezieling van de artiesten wordt aangedreven door een onstuimige en utopische passie. Dit is een stuk waar de schoonheid niet wordt bereikt door de perfecte bewegingen, maar ontstaat uit de « onechte » complexiteit van de figuren van een groep die wanordelijke bewegingen maakt en constant versnelt.

Juventud, een manifest dat de snelheid en de verandering viert, stelt een vorm voor die voortdurend in verandering is. Het jongleermateriaal vliegt van de ene artiest naar de andere, in een razende race waarbij op elk moment een fout kan gebeuren : een voorwerp dat valt, het spel dat stilvalt, een blokkering, een time-out.

Het stuk eist van de artiesten een virtuositeit die verder gaat dan de virtuositeit : een bovennatuurlijk instinct van het moment en van de volgende trajecten. Door afstand te doen van de intieme relatie met «zijn» jongleerobject en door bereid te zijn om het op te geven, het naar een partner of een tegenstander te gooien, opent elke artiest onvoorziene paden en neemt hij de verantwoordelijkheid voor hun lot : het einde van het spel of het oneindige herhalen.

Een geweldige verjongingskuur.

Juventud

Création mars 2020, Festival UP ! (Bruxelles)

Metteur en scène – Chorégraphe
Nicanor De Elia

Dramaturge
Olivier Hespel

Création sonore
Giovanni di Domenico

Création vidéo et lumière
Guillaume Bautista

Jongleurs-Danseurs
Juan Duarte Mateos, Lucas Castelo Branco, Nahuel Desanto, Gonzalo Rodriguez Fernandez et Walid El Yafi

Régie lumière
en attente

Photographe
Katelijne Boonen

Production-diffusion
Estelle Saintagne/ Acolytes

Administration
Luz Fernandez / Le Chalumeau

Une co-production de Mars – Mons, Arts de la scène (BE)

Coproducteurs : Mars – Mons, Arts de la scène (BE) Espace Catastrophe – Centre International de Création des Arts du Cirque (BE)

Accueils en résidence : Maison des Jonglages, Scène Conventionnée La Courneuve (FR) La Grainerie – Fabrique des arts du cirque et de l’itinérance (FR) Theater Op de Markt-Dommelhof (BE) Circuscentrum (BE) Latitude50 (BE)

coprésentation avec l’espace Catastrophe dans le cadre du festival UP