Les Halles de Schaerbeek
— Brussel —

Splash timer

L’AMICALE

L'Amicale werd in 2010 opgericht door Antoine Defoort, Julien Fournet en Halory Goerger, vanuit de wens om anders na te denken over de esthetiek en de opzet van het produceren van voorstellingen. Sinds 2017 is L'Amicale een projectcoöperatie die van nature in beweging is en de middelen bundelt (productie, administratie, distributie, logistiek) om multidisciplinaire vormen te produceren, tussen podiumkunsten en beeldende kunst.

Zijn creatieve identiteit vormt zich en verandert naargelang de individualiteiten en persoonlijkheden waaruit het bestaat. Vandaag dragen 7 geassocieerde artiesten (Antoine Defoort, Julien Fournet, Samuel Hackwill, Ina Mihalache, Lorette Moreau, Sofia Teillet en Sébastien Vial) en 6 geassocieerde projectbegeleiders (Célestine Dahan, Kevin Deffrennes, Salomé Dollat, Thomas Riou, Yulia Sakun en Marine Thévenet) bij tot de uitwerking van het project.

"We werken volgens een transversale en ambachtelijke aanpak: analyseren, uitvinden, testen, sleutelen en prototypen zijn onze stokpaardjes. In de overtuiging dat de manier waarop artistieke objecten worden gemaakt het resultaat bepaalt, verrijken we onze projecten met instrumenten, methoden en spelletjes die speciaal ontworpen zijn om te experimenteren met nieuwe relaties met het werk, met de toeschouwers en met de ideeën.

Omdat we dol zijn op toneel en het delen van kennis, verkennen we vele vormen om onze ideeën te presenteren: conferenties, vakantiescholen, workshops... Deze veelzijdigheid in vorm nodigt ons uit om de productie vanuit steeds nieuwe invalshoeken te bekijken. Analyse, monitoring en prototyping zijn vaak nodig alvorens we de juiste invalshoek vinden om de productie van een project aan te pakken."

 

DE PROJECTMEDEWERKERS

Antoine Defoort, afgestudeerd aan de ESÄ (Tourcoing), richt in 2010 mee L'Amicale op. Met een volledige inzet en een absolute ongedwongenheid creëert hij experimentele voorstellingen zoals CHEVAL (2008), Germinal (2012) en Elles vivent (2021).

Julien Fournet is een regisseur die sleutelt aan levende, filosofische cultuurobjecten. In 2010 richt hij mee L'Amicale op. Als duivel-doet-al werkt hij mee aan talrijke gezamenlijke avonturen en in 2018 creëert hij Ami e s il faut faire une pause.

Na zijn studies digitale vormgeving aan de ESADSE (Saint-Étienne) sluit Samuel Hackwill zich aan bij L'Amicale voor On traversera le pont une fois rendu e s à la rivière (2017). Hij creëert interactieve ervaringen die een link hebben met informatica, waaronder Le tiret du six (2021).

Na haar studies kunstgeschiedenis aan de Universiteit van Montreal verhuist Ina Mihalache naar Parijs en werkt ze als cameravrouw/editor terwijl ze video-installaties ontwikkelt. In 2011 richt ze het kanaal "Solange te parle" op. Voor haar projecten gebruikt ze verschillende media: radio, film, schrijven, podiumkunsten.

Lorette Moreau studeerde af aan ARTS². Ze is gepassioneerd door methodologie en fantasy en creëert voorstellingen, faciliteert workshops en is artistiek medewerker voor anderen. Sinds 2021 werkt ze aan het project Fort réconfort.

Sofia Teillet is afgestudeerd aan het CNSAD en sluit zich in 2017 aan bij L'Amicale. Na een productief parcours als performer (Vincent Macaigne...) beslist ze haar werk als schrijfster verder uit te werken en creëert ze haar onewomanshow De la sexualité des orchidées (2020).

Sébastien Vial werkt al lang als artistiek medewerker bij L'Amicale, als performer, decorontwerper en illustrator. Zijn projecten omvatten solowerk (Big Data Yoyo, 2020) en collectief werk (Les Thermes, 2012...). Sinds 2018 is hij medebestuurder van de Compagnie On Off.