Les Halles de Schaerbeek
— Brussel —

Splash timer

Mitra

Jorge Leon

Mitra is een emotioneel verhaal over taboe, onderdrukking, verzet en solidariteit, gebaseerd op de ervaringen van de Iraanse Mitra Kadivar. In Teheran hielp ze mensen met psychische problemen, maar ook drugsverslaafden en prostituees; een toewijding die haar de vrijheid kostte. In 2012 werd ze als straf voor haar praktijk geïnterneerd. Aan de hand van e-mailverkeer probeerde psychoanalist Jacques-Alain Miller haar uit het psychiatrisch ziekenhuis te bevrijden. Vertrekkend van die aangrijpende correspondentie brengt de voorstelling het relaas van Kadivars strijd, op het kruispunt tussen opera, film en installatie. De waarachtigheid blijkt uit de blik van de camera, de intonatie van de stem en de klankkleur van de muziek. Mitra is een gedurfde voorstelling die een tragisch archetype van vrouwelijk heroïsme verbeeldt en getuigt van de verzettelijke, maar kwetsbare menselijkheid. Indringend.

Concept & direction Jorge León
Composition Eva Reiter
Composition chorus George van Dam
Dramaturgy Isabelle Dumont
Scenography Thibault Van Craenenbroeck
Costumes Silvia Hasenclever
Voices Mitra Kadivar & Jacques-Alain Miller
Singer Claron McFadden
Performer Simone Aughterlony
Child Laurenz Schäfer
Video Aliocha Van der Avoort
Images Jorge León, Aliocha Van der Avoort & Thomas Schira
Light Peter Quaesters
Sound Alexandre Fostier
Recorded music / performed by Ictus
Ensemble Michael Schmid (Flute), Gerrit Nulens (Percussion), George van Dam (violin), Eva Reiter (Paetzold recorder & bass viol)
Choir Kooracademie De Munt / La Monnaie
Choir conductor Georges-Elie Octors

Presentation Kunstenfestivaldesarts, Les Halles de Schaerbeek, De Munt/La Monnaie
Production Ictus, Muziektheater Transparant
Coproduction Kunstenfestivaldesarts, Les Halles de Schaerbeek, Théâtre de Liège, De Munt / La Monnaie Brussel, Present Perfect vzw, The GMEM Marseille, Actoral Marseille & Les films de Force Majeure Marseille.
With the support of International Film Festival Marseille FID, Camargo Foundation, IRCAM, CNC DICRéAM, Thank you & Good Night Production
Subtitling with the support of ONDA

Photo credits © Jorge León