Les Halles de Schaerbeek — Brussel —

Splash timer
24 > 28.01.23

"put your heart under your feet …and walk!”

Théâtre National Wallonie-Bruxelles

Steven Cohen

60'
Théâtre National Wallonie-Bruxelles

Data

Dinsdag 24 januari 2023 20:15
Woensdag 25 januari 2023 19:30
Vrijdag 27 januari 2023 20:15
Zaterdag 28 januari 2023 20:15
Deze show wordt gepresenteerd in Théâtre National Wallonie-Bruxelles.
Théâtre National Wallonie-Bruxelles en de Hallen van Schaarbeek presenteren samen het unieke werk van Steven Cohen. Dit is een gelegenheid om het werk van de Zuid-Afrikaanse choreograaf, performer en beeldend kunstenaar in Brussel voor het voetlicht te brengen.

 

”Hoe ga ik door met leven en creëren na het verlies van mijn soulmate?” vraagt Steven Cohen aan zijn 96-jarige pleegnanny na de dood in 2016 van Elu Kieser, zijn collega-danser. ”Leg je hart onder je voeten en loop,” antwoordt ze.

En kijk. Steven Cohen loopt en voltrekt een overgangsritueel waaruit een zeldzame kracht spreekt. Met deze voorstelling nodigt hij ons uit om hulde te brengen aan een man die vanaf zijn kinderjaren een diepe passie voor ballet koesterde en daarbij onderdrukt werd in Zuid-Afrika waar apartheid, racisme en homofobie de boventoon voerden. Een man met wie hij twintig jaar liefde, kunst, leven en creatie deelde.

Terwijl de stemmen van Marianne Faithfull en Leonard Cohen zich vermengen met beelden van een clandestiene schoonmaakoperatie die gefilmd werd in een slachthuis, presenteert Steven Cohen zichzelf als een verschijning die is opgemaakt met vlindervleugels en strassteentjes, zijn lichaam is getransformeerd tot een kunstwerk. Hij loopt tussen de paren dansschoenen van de overledenen, als in het mijnenveld van hun gemeenschappelijk verleden. Steven Cohens ontroerende requiem waagt zich aan de rand van het verdriet om zich aan zijn verloren liefde aan te bieden als een levend grafmonument.

De choreograaf, performer en beeldend kunstenaar, die zichzelf een ”homo, jood en blanke Zuid-Afrikaan” noemt, stelt dit jaar ook Boudoir voor, zijn nieuwste creatie, in de Hallen van Schaarbeek.

Première belge

Chorégraphie, scénographie, costumes et interprétation : Steven Cohen

Lumières : Yvan Labasse

Vidéos : Richard Muller & SHU

Régie Vidéo : Baptiste Evrard

Regard extérieur : Catherine Cossa

Management : Samuel Mateu

Production : Cie Steven Cohen

Coproduction : humain Trop humain - Centre Dramatique National (Montpellier) / Montpellier Danse / Dance Umbrella (Johannesburg)

Avec l’aide à la création de la DRAC Nouvelle-Aquitain

La Compagnie Steven Cohen est soutenue par la DRAC Nouvelle-Aquitaine et le Conseil Départemental de la Gironde.