Les Halles de Schaerbeek
— Brussel —

Splash timer

Onze geschiedenis

1865: Bouw van de overdekte marktplaats Sinte-Maria

1898: De markt wordt verwoest door een brand

1901: Feestelijke opening van de nieuwe overdekte markt

1920: De markt wordt niet langer gebruikt als markt maar als gemeentemagazijn, garage.

1973: Jo Dekmine stelt een team samen (Philippe Grombeer, Daniel Colardijn, Hubert Dombrecht, Alain La Sante) om na te denken over het plan van een onafhankelijk cultureel centrum. Die werkgroep wordt opgericht in januari 1974.

1975: Aankoop van het gebouw door de "Franse Commissie voor Cultuur van de Brusselse Agglomeratie" (het huidige COCOF).

1983: Opzetten van een netwerk van de Hallen op Europees niveau met de oprichting van Trans Europe Halles. Van 1972 tot 1984 volgen negen ministers van Cultuur elkaar op en uiteindelijk wordt het project stabiel dankzij de eerste institutionele beloftes. Begin jaren '80 wordt het gebouw verkocht aan de Federatie Wallonië-Brussel.

1984: De eerste fase van de werken die uitsluitend gewijd zijn aan de redding van de Hallen (glaswerk, vloertegels, roestbehandeling, sanitair). Duur: anderhalf jaar.

1991: De Hallen verwerven de status van Europees Cultureel Centrum van de Franse Gemeenschap.

1994: Toezegging van een renovatiebudget voor de Hallen.

1996: Eind november, nieuwe opening van de Grote Hal.

1998: Eerste vijfjarige programmaovereenkomst. Dit biedt de Hallen zekerheid en vergroot hun ondersteuning.
De Kleine Hal wordt gerenoveerd.

2002: Philippe Grombeer, directeur en initiatiefnemer van deze locatie, verlaat de Hallen na 28 jaar om het Théâtre des Doms te leiden.

2003: De tweede vijfjarige programmaovereenkomst.

2004: De vzw viert haar dertigjarige bestaan onder leiding van Annick de Ville.

2005-2012: Fabienne Verstraeten, directrice van de Hallen, werkt een programmatie uit gericht op de Arabische werelden, steunt en beheert twee grote multi-operatorprojecten - Masarat-Palestine en DABA Maroc - en zet de programmatie van circuskunsten, hedendaagse dans en performances voort, en consolideert de Europese programma's waarvan de Hallen het netwerkhoofd zijn.

2012-2022 neemt Christophe Galent de leiding van de Hallen over. Hij breidt de programmatie uit, met meer nadruk op het circus en de dans. Hij omringt zichzelf met geassocieerde artiesten en laat de disciplinaire grenzen vervagen. Hij start een ambitieus beleid van coproducties en gedelegeerde producties, terwijl hij experimenteert met nieuwe verhoudingen tussen de makers en het publiek.

Met de 50e verjaardag van de Hallen in 2024, breekt een nieuw tijdperk aan met de aanwerving in januari 2023 van Matthieu Goeury, de nieuwe algemeen en artistiek directeur. Hij vervoegt het directieteam van de Hallen dat bestaat uit Laetitia van de Walle (administratief en financieel directeur), Cathy Simon (directeur van de publieke sector) en Fernand van Bever (technisch directeur).