Les Halles de Schaerbeek — Brussel —

Splash timer

Futuro Antico

Cosmic Neman & Martin Palisse

Futuro Antico is een circusperformance die opgebouwd is als een visuele en muzikale ode die werkt met elementaire dingen : negen witte en blauwe dozen op de vloer en aan het plafond, een stok, een witte ballon, een paar ballen, een jongleur die tot het uiterste gaat, een muzikant die koppig boven alles zweeft.

Een primitieve opstelling zoals een antiek altaar, futuristisch zoals een Mars-installatie. Een ruimtevaarder ? Een Griekse ziener die een offer voorbereidt ? Martin Palisse, een mysterieuze, onberispelijke figuur met een ritueel masker of een ruimtehelm op zijn hoofd, jongleert met zijn lichaam zonder blijk te geven van virtuositeit.

Maar met zowel een strakke als een organische nauwkeurigheid laten de ballen het lichaam alleen maar even los om er daarna opnieuw naar terug te keren. Ze bedekken de geringste holte en passen zich aan bij elke beweging.

Een tekst van Halory Georger wordt een psalm, de geluidsgolven strekken zich uit over een grote oceaan en wij worden meegenomen in een kosmisch hinkelspel dat het oneindig grote en het oneindig kleine door elkaar mengt: dans van de atomen, dans van de sterren, dans van hun geheime band.

____________________

Création juin 2019

Conception, scénographie : Martin Palisse
Création, interprétation : Martin Palisse & Cosmic Neman
Composition musicale : Cosmic Neman
Collaboration à la mise en scène et dramaturgie : Halory Goerger
Costumes : Robin Chemin
Lumières : Alice Dussart
Ingénieure du son : Sarah Bradley
Oeuvre vidéo : Giulia Grossman & François Decourbe (Tharsis Dome)
Chants enregistrées : Angèle Chemin, Judith Derouin & Pauline Leroy
Texte du message d’anticipation : Blandine Rinkel
Voix du texte enregistré : Jean Atzémis & Barbara Carlotti
Production et diffusion : Boris Sommet I Création le 13 & 14 juin 2019 – La Passerelle, Scène Nationale de Saint-Brieuc
Copyright photos : Ian Grandjean et/ou Martin Palisse (en fonction des photos sélectionnées)

Producteur exécutif: Le Sirque - Pôle National Cirque de Nexon Nouvelle-Aquitaine
Coproducteurs & résidences: La Pop à Paris | Le Manège Maubeuge - Scène Nationale Transfrontalière | L’Agora - Pôle National Cirque de Boulazac Nouvelle-Aquitaine
Coproducteurs: La Passerelle - Scène Nationale de Saint-Brieuc | Les Halles de Schaerbeek à Bruxelles | Cirque Jules Verne - Pôle National Cirque d’Amiens | Le Carré Magique - Pôle National Cirque en Bretagne | L’Avant-Scène - Scène Conventionnée de Cognac | L’Office Artistique Région Nouvelle-Aquitaine ; ONYX - La Carrière – Scène Conventionnée de Saint-Herblain | L’Empreinte – Scène Nationale Brive-Tulle
Résidence: Circa – Pôle National Cirque de Auch | Théâtre du Vieux Saint-Etienne – Ayroop Rennes
Soutien: Théâtre de l’Union – Centre Dramatique National du Limousin.
Le Sirque est conventionné par: le Ministère de la Culture - la DRAC Nouvelle-Aquitaine, la Région Nouvelle-Aquitaine, le Département de la Haute-Vienne, la Communauté de Commune Pays de Nexon-Monts de Châlus et la Ville de Nexon.