Les Halles de Schaerbeek
— Brussel —

Splash timer
06.07.24 | 14:00

Cortège Zonder Carnaval: la marche du Grand Marché

Prince Zonder Carnaval, Shen Özdemir, Tina Schott & Delphine Somers

Data

Zaterdag 06 juli 2024 14:00

Carnaval valt normaal gesproken in de lente, maar de Grand Marché heeft besloten om een “Zonder Carnaval” te vieren, een moment buiten de binnenevenementen om, een moment waarop de activiteiten van de Grand Marché door de straten en over het Place de la Reine dwalen. Een feestelijk moment waarop posters, wimpels, rammelaars en andere creaties uit de “Zonder Carnaval” kiosk tot leven komen in een interactief, reizend feest! Er zullen ook groepen van drie gastartiesten zijn: Shen Özdemir, Tina Schott & Delphine Somers. Alle processiegroepen slingeren zich een weg door de buurt, betrekken voorbijgangers bij het spel en het feest. Er is een podium “einde carnaval”, met een presentatie door de groepen van de loterijprijzen en een muzikaal moment voor het publiek. Er is ook een viering van de ideeënoogst, de “oogst van utopia”.

Prins Zonder Carnaval & de Gilde met: Opprinsinjoor & Wagne Kaje:
   McCloud Zicmuse, verkozen tot Schaarbeekse carnavalsprins in maart 2020, had alles in zich om de parade te leiden. Maar door een wereldwijde pandemie werd het carnaval afgelast. “Helemaal verkleed en nergens om heen te gaan”, heeft McCloud 1er, Le PRINS ZONDER CARNAVAL, besloten om Prinsdom Schaarbeek onafhankelijk te verklaren en een eclectische big band te vormen om nummers te spelen die geïnspireerd zijn door het leven en de folklore van de levendige stad Schaarbeek.
   DE GILDE hebben hun pijl en boog verruild voor muziekinstrumenten, maar niet hun kleding. Denk aan Sun Ra Arkestra, New Orleans Dixieland, koor, traditionele brassband of zelfs musique concrète - ze zijn klaar om elk saai moment in vuur en vlam te zetten!
   OPPRINSSINJOOR, het nieuwe partyspel dat concertzalen stormenderhand verovert, is het geesteskind van kunstenaar Clément Jacques-Vossen en de Prins. Verzamel je rond het reuzendoek en lanceer de Opprinssijnoor-pop de lucht in.
   WAGNE KAJE, een reuzendeel, een piñata deel 100% Wagne Kaje, een reuzenhoofd dat bij elke release herboren wordt!

Shen Özdemir: beeldend kunstenaar, bedenker en manager van een van de optochtgroepen: KARNAVALO
    Karnavalo is een denkbeeldig carnaval opgericht door Shen Özdemir. Het is de bedoeling om een internationale menselijke gemeenschap te creëren door middel van een cultureel syncretisme dat tot geen enkel territorium behoort. Door zich een gedeeld verhaal voor te stellen, proberen hybridisatie en een gemeenschappelijke taal vrede te scheppen binnen deze folklore, waardoor nieuwe culturele vormen ontstaan. Carnaval bestaat uit een groot aantal groepen. Elke groep definieert een aparte familie door zijn feestelijkheid en overvloed aan folklore. Karnavalo is een denkbeeldige constructie die zich voedt met de samenleving en haar mensen en die een nieuwe wereld creëert met de vrijheid om vrolijk, gek, levendig, grappig, kinderlijk en extravagant te zijn. Laten we het leven vieren! KARNAVALO vertegenwoordigt een idyllische wereld waar territoriale scheidslijnen niet bestaan. Deze afwezigheid elimineert alle vormen van raciale en sociale discriminatie. Er is geen hiërarchie tussen de groepen en alle personages zijn ongeslachtelijk.
   Begin juli wordt een nieuwe Karnavalo groep voorgesteld in de Hallen van Schaarbeek! Een hint? HET ROMMELT!

BEZIGHEIDSCLUB 

Ga mee op een avontuurlijke Odyssee van Bezigheidsclub.
Onze groep is een reis door het buitengewone, waar de straten veranderen in betoverende paden. We dwalen door verborgen bossen, oude gebouwen en architectonische hoogstandjes, waarbij elke stap nieuwe wonderen onthult. Met elke bocht weven we een verhaal van ontdekking, nodigen we je uit om de wereld te zien door de ogen van een ontdekkingsreiziger, waar het alledaagse magisch wordt. Ga met ons mee op deze exclusieve poëtische reis, waar elke stap een vers is en elk moment een verhaal dat wacht om verteld te worden.

Delphine Somers : Peintre, fabrication et gérante d'un des groupes de cortège: TOUT EST TORDU / ALLES ES JUST (Ex-Voto)
   Pogge and Nasreddin are two important figures for Schaerbeek with two opposing natures. One is a trickster, destroyer of categories, a joker and taunter of logic. The other is a mediator, a mender of hearts, a silent force and wise man. Together they bring balance and progress. TOUT EST TORDU / ALLES ES JUST est un reliquaire ambulante in honor of these spirits.

Equipe:

Molly Rodgveller : costumière (Kaaicouture), fabrication et confection des costumes du Prins et de Gilde
Louise Limontas : design textile, création des cordes, accessoires costume
De GILDE : est une structure de géométrie variable, dans laquelle on trouve souvent Koen Berghmans, Lieven Dousselaere, Kosi Hidama, Eric Kinney, Eléonore Kenis, Carlos Martin, Jan Nachtergaele, Steven Rymenans, Dolores Velasquez, Tomas Veloz et bien sur autres invité.e.s sur le moment.

BEZIGHEIDSCLUB : groupe de cortège avec les artistes : Rosalinde Heerkens, Gerard Leysen, Manon Kündig, Tina Schott & Jelle Spruyt